Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11.HD 2020 7255E. Faydalı Modelin Hükümsüz Kılınması Kararı

    4 Ocak 2023

    Faydalı Modelin 1Nolu Bağımsız İstemi Kriteri Taşımadığından Hükümsüzlüğü Kararı 

    21 Aralık 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Düzce Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Düzce Patent
    Anasayfa - DÜZCE AKÇAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI
    Coğrafi İşaretler

    DÜZCE AKÇAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN5 Temmuz 2022Güncelleme:5 Temmuz 2022Yorum yapılmamış7 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 279 – Mahreç İşareit AKÇAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI

    Tescil Ettiren

    AKÇAKOCA TİCARET VE SANAYİ ODASI

    Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 12.09.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 18.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.

    Değişiklik İlanı:

    04.05.2020 tarih ve 76 sayılı Bülten

    Tescil No                                             279

    Tescil Tarihi                                   : 18.12.2017

    Başvuru No                                     : C2017/127

    Başvuru Tarihi                              : 12.09.2017

    Coğrafi İşaretin Adı                     : Akçakoca Melengücceği Tatlısı

    Ürün / Ürün Grubu                       : Tatlı/Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar

    Coğrafi İşaretin Türü                   : Mahreç işareti

    Tescil Ettiren                                  : Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası

    Tescil Ettirenin Adresi                 : Yalı Mah. Bahadır Yalçın Cd. No:21 Akçakoca / DÜZCE

    Coğrafi Sınır                                   : Düzce ili Akçakoca ilçesi

    Kullanım Biçimi                            : Akçakoca    Melengücceği     Tatlısı     ibaresi     restoranlarda    herkesin

    görebileceği şekilde büyük puntolarla yazılmalı ve menülerde Akçakoca Melengücceği Tatlısının özellikleri yazılı olan servis kağıdı kullanılmalıdır.

    İÇİNDEKİLER

    • Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Üretim Metodu:
    • Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
    • Denetleme:

    Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Orta Asya’dan göç ederek Akçakoca’ya yerleşen ve “Manav” olarak adlandırılan Türklerin halen devam ettirdiği 700 yıllık geçmişe sahip bir lezzettir. Akçakoca Melengücceği Tatlısı Osmanlı Saray Mutfağına da girmiş lezzetlerden birisidir. Melen Nehri kenarında yetiştirilen mandaların sütünün kaymağının işlenmesi ile elde edilen ve “dartı” olarak adlandırılan iç malzemesi, tatlıya asıl lezzetini veren yöresel bir tattır. Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca’da yaşayan Manavlar tarafından halen geleneksel hali korunarak yaşatılan bir lezzettir. Geçmiş tarihlerde bu tatlının şerbetlenmemiş kuru hali ile Manavların birbirlerini ziyaret ettiklerinde ikram ettikleri bir ikram yiyeceği olduğu rivayet edilmektedir. Tatlı halen yörede özellikle düğünlerde ve bayramlarda yapılarak ikram edilmektedir.

    Melengücceği Tatlısı’nın adı ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Melen Nehri, Akçakoca ilçesinden Karadeniz’e dökülmektedir. Geçmiş dönemlerde şerbetsiz olarak tüketilen bu tatlının eski Türkçede “güccek” olarak kullanılan “küçük ekmek” manasına geldiği ve “Melen küçük ekmeği” anlamında “Melengücceği” adı verildiği rivayet edilmektedir.

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı, buğday unu, yumurta, süt, fındık yağı, kabartma tozu, sirke ve tuz ile tekniğine uygun hazırlanan hamurun oklavayla açılıp içine manda sütü kaymağından hazırlanan “dartı” ile ceviz veya fındık ilave edilerek hazırlanan hamurun yağda kızartılması ve sonrasında şerbet içinde bekletilmesi ile elde edilen bir tatlı çeşididir.

    Kızartılarak elde edilen ürün şerbetlenmemiş hali ile kahvaltılarda “keş” adı verilen yöresel bir peynir ile, yine dağ çileğinden yapılan kendine has özel bir aroması olan dağ çileği reçeli ile veya kestane balı ile birlikte tüketilebildiği gibi şerbetlendikten sonra üzerine fındık veya ceviz içi serpilerek, kaymak veya dağ çileği reçeli ile de ikram edilebilmektedir.

    Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Üretim Metodu:

    Hamur Bileşenleri:

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı üretiminde temel olarak kullanılan malzemeler; buğday unu, yumurta, süt, fındık yağı, kabartma tozu, sirke ve tuz ile hamurun içerisine sürülen malzemenin elde edildiği manda veya inek sütü kaymağıdır.

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı hamuru için kullanılacak malzemeler; 2 su bardağı (240 gr) un,

    1 yumurta,

    1,5 çay bardağı (150 ml) süt,

    1/2 çay bardağı ( 50 ml) fındık yağı, 10 gr kabartma tozu,

    1 tatlı kaşığı ( 5 ml) sirke, 1/2 çay kaşığı (1-1,5 gr) tuz

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı’nın içinde kullanılacak malzemeler;

    Dartı: Yörede manda veya inek sütü kaymağının kızartılması sonucu elde edilen ve Akçakoca Melengücceği Tatlısı’na iç olarak kullanılan malzemeye verilen isimdir. Hamurun içine sürülecek dartıyı yapmak için 300 gr manda veya inek sütü kaymağı kullanılır.

    Hamurun arasına koymak için 200 gr ince çekilmiş fındık ya da ceviz içi kullanılır.

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı’nı n kızartılması için kullanılacak malzemeler; 2 su bardağı (400 ml) fındık yağı,

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı’nın şerbeti için kullanılacak malzemeler; 3 su bardağı (500 gram) toz şeker,

    3 su bardağı (600 ml) su,

    1 tatlı kaşığı (5 ml) limonsuyu

    Şerbeti hazırlamak için gerekli olan su ve şeker kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika süreyle kaynama sıcaklığında tutulur. İçine limon suyu ilave edilip 2-3 dakika daha kaynatılır. Koyu kıvamlı bir şerbet elde edilir. Şerbet soğumaya bırakılır.

    “Dartı” adı verilen ve tatlıya lezzeti veren iç malzemesinin hazırlanması için, manda veya inek sütü kaymağı derin bir tencereye koyularak ağır ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaymaklar tortu haline gelince ocaktan alınır. Kıvamının çok koyulaşmaması gerekir. Hazırlanan dartı soğumaya bırakılır.

    Un, kabartma tozu, tuz karışımına, yumurta, süt, sirke, fındık yağı eklenerek kulak memesi kıvamında homojen bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Hamurdan 80-100 gr büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve üzeri temiz bir bez ile örtülerek 45 dakika-1 saat kadar dinlendirilir.

    Hazırlanan hamur oklava ve un ile 60-70 cm çapında olacak şekilde ince bir hamur şeklinde açılır. Önceden hazırlanıo soğutulan “dartı” dan 2-3 kepçe açılan hamurun üzerine dökülür ve homojen bir şekilde hamurun her tarafına yayılır. Tatlı bu haliyle sade olarak hazırlanabileceği gibi içine ince öğütülmüş fındık veya ceviz içi de serpilip her tarafına homojen olarak yayılarak içli olarak da hazırlanabilir. Daha sonra bu hamur rulo olarak sarılır. Hazırlanan bu rulo hamur 6-7 cm uzunluğunda parçalar şeklinde kesilir. Kesilen parçaların her iki ucu büzüştürülerek birbirine doğru bastırılır ve küçük yuvarlak bir beze haline getirilir. Elde edilen bu bezeye elle bastırılarak 7-8 cm çapında 1-1,5 cm kalınlığında homojen yuvarlak bir şekil verilir.

    Hamurun kızartılacağı yağ bir tencereye dökülür ve yağ kızdırılır. Hazırlanan ve şekli verilmiş olan yuvarlak tatlı hamuru yağın içine atılır ve alt üst edilerek her iki yüzeyi de rengini alıncaya kadar kızartılır. Kızaran hamur kevgir ile alınır, fazla yağı süzdürülerek 10 dakika dinlendirilir. Kızartılmış olan hamurlar önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbet içine atılarak 5-6 dakika alt üst yapılarak şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetten çıkarılan tatlılar, üzerine çekilmiş fındık veya ceviz serpilerek ılık veya soğuk olarak servis edilir. Arzuya göre kaymak veya yöresel bir tat olan dağ çileği reçeli ile de ikram edilebilmektedir.

    Akçakoca Melengücceği Tatlısı üretildikten sonra uygun koşullarda muhafaza edilmesi şartıyla 8-10 derece sıcaklıkta yaklaşık 5 gün saklanabilir.

    Düzce Akçakoca Melengücceği Tatlısı Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

    Akçakoca Melengücceği Tatlısının yöreye özdeşleşmiş lezzetindeki en önemli malzeme, tatlının iç malzemesi olarak kullanılan “dartı” nın hammaddesi olan manda veya inek sütü kaymağıdır.

    Denetleme:

    Akçakoca Melengücceği Tatlısının coğrafi işaret usulüne uygun üretilip üretilmediğine dair denetimler, ürünün işlenmesi veya ilgili diğer işlemler hakkında yeterliliğe sahip olan, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nden birer uzmanın katılımıyla oluşturulacak bir komisyon tarafından gerçekleştirilecektir.

    Komisyon, coğrafi işaret kullanımına ilişkin denetimi yılda bir defa düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda / şikayet halinde ise her zaman yapar ve sonuçları raporlar. Denetime ilişkin raporlar Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilir.

    Denetim merci, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Denetim merci hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleDÜZCE AKÇAKOCA MANCARLI PİDE
    Sonraki Makale DÜZCE AKÇAKOCA SARI FINDIĞI
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    DÜZCE YUFKALI KONURALP PİLAV

    6 Temmuz 2022

    DÜZCE KONURALP PİRİNCİ

    6 Temmuz 2022

    DÜZCE ŞIRASI

    6 Temmuz 2022

    DÜZCE ŞEKER KAMIŞI PEKMEZİ

    6 Temmuz 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN11 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2020 7255E. Faydalı Modelin Hükümsüz Kılınması Kararı

    4 Ocak 2023

    Faydalı Modelin 1Nolu Bağımsız İstemi Kriteri Taşımadığından Hükümsüzlüğü Kararı 

    21 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Düzce Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11.HD 2020 7255E. Faydalı Modelin Hükümsüz Kılınması Kararı

    4 Ocak 2023

    Faydalı Modelin 1Nolu Bağımsız İstemi Kriteri Taşımadığından Hükümsüzlüğü Kararı 

    21 Aralık 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Düzce Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.